Santa Coloma de Gramenet, una ciutat estratègica per a la DO Alella

Santa Coloma de Gramenet, una ciutat estratègica per a la DO Alella

Editorial del número 50 de Papers de vi

A tocar de municipis integrants de la DO Alella hi ha la ciutat de Santa Coloma de Gramenet. El territori DO hi comparteix una continuïtat geològica, perquè es tracta del mateix pla, la mateixa serralada i la mateixa composició del sòl: el sauló. També hi compartim un passat no gaire llunyà, abans de l’esclat urbanístic, en què el paisatge dominant era la vinya. Un cultiu del raïm en tot aquest territori comú que es remunta a època d’ibers i de romans, abans de la divisió en els actuals municipis i parròquies.

Com podreu comprovar en les pàgines del número 50 de Papers de vi hi ha un munt de raons que justifiquen el maridatge que us proposem. Per un cantó, el d’una ciutat vital i jove que cerca la seva singularitat dins l’àrea metropolitana optant simultàniament per diferents àmbits, com ara l’oferta gastronòmica (amb bars de tapes d’altíssima qualitat i fins i tot un restaurant estrellat, el Lluerna, de Víctor Quintillà), la recuperació de la vinya, la investigació i la docència.

I, per l’altre, una de les DO més petites de l’estat que, després d’uns quants anys de declivi, ha sabut reinventar-se i encarar el futur amb força i il·lusió.

Són tantes les sinergies i complicitats existents que sembla mentida que ningú no se n’hagi adonat abans. Papers de vi aposta decididament per Santa Coloma de Gramenet, l'incorporem al nostre projecte i continuarem dedicant-hi la nostra atenció. Així mateix, volem deixar constància de la magnífica acollida que Santa Coloma ha dispensat a l’equip de la revista, des de la Casa de la Vila fins als bars de tapes, passant per la universitat: sense excepció, se’ns han obert totes les portes a les quals hem picat.

Ens donarem per satisfets si, a partir d’ara, hem pogut contribuir que els colomencs prenguin consciència que el vi km 0 de Santa Coloma es del vi de la DO Alella, i que els habitants del territori DO sàpiguen que, quan passen per l’autopista a l’altura de Santa Coloma, hi ha molts motius per aturar-s’hi.

Ramon Ruiz, director de Papers de vi