2018: un any normal, una anyada molt bona

2018: un any normal, una anyada molt bona

Unes mans veteranes veremant en una imatge d'arxiu
Unes mans veteranes veremant en una imatge d'arxiu | Òscar Pallarès
Aquest ha estat un any normal, pel que fa a la climatologia. A l’hivern va fer fred, a la primavera va ploure i a l’estiu ha fet calor, però fa setmanes que en fa de manera continguda i, de tant en tant, ha anat plovent. Tot plegat fa que puguem augurar que la 2018 serà una anyada excepcional. Samuel Garcia, responsable de les vinyes d’Alella Vinícola afirma que “aquest any està fent el que toca. El que toca és el que mai no passa, però és el que se suposa que hauria de passar cada any. Aquesta anyada pinta molt bé”. “Els petits episodis de pluja del mes d’agost i les temperatures altes, però no tant com en els darrers anys, fan que la maduració vagi a bon ritme”, afegeix. A Alella Vinícola ja han collit la garnatxa blanca i el raïm per a elaborar escumosos. “A la pansa blanca encara li queda una mica. Ara mateix està preciosa, ben sana i estem collint el raïm “quan toca”, que venim d’anys que hem hagut de collir més d’hora o més tard del que seria normal.
A l’altre cantó de la serralada litoral, Jordi Safont té cura de les vinyes de Raventós d’Alella. Parla en termes semblants: “tinc ganes de poder dir que ja tenim tot el raïm collit i dins el celler i que no hi ha hagut cap pedregada ni ha passat res estrany, però ara mateix, aquesta collita es presenta molt i molt maca. Segurament, la millor anyada de totes les que he viscut fins el moment!”. Al celler de Santa Maria de Martorelles ja hi han entrat els raïms que serviran per elaborar escumosos, però la gran producció de pansa blanca segueix a la vinya. “Va tot tan bé que sembla que podrem esperar fins a mitjans de setembre per començar a collir la pansa en el seu punt òptim de maduració i grau”, explica Safont.
Vicenç Galbany, director tècnic d’Alta Alella, va un punt més enllà: “si la climatologia no ho espatlla, serà una anyada fantàstica per als blancs i escumosos. Amb els negres... crec que encara és aviat per fer un vaticini. Jo hauria preferit que no hagués plogut durant el mes d’agost, perquè ara la maduració s’ha alentit una mica. En qualsevol cas, aquesta serà una molt bona anyada!”.