"Amb el maridatge de la música i el vi hi sortim tots guanyant perquè són dos grans plaers"

Joan Dausà 

Joan Dausà contempla les vinyes de Cal Marquès
Joan Dausà contempla les vinyes de Cal Marquès | Òscar Pallarès
El passat divendres dia 6 va tenir lloc el concert de Joan Dausà a Cal Marquès, dins la programació del Festival d'Estiu d'Alella 2018. L'equip de la revista Alella vam tenir l'oportunitat de presenciar les proves de so i compartir una estona amb el cantautor. De la nostra trobada en surt aquesta entrevista, que publica Isis Celsona. 


-Actor, locutor, cantant, compositor... Qui és Joan Dausà? Com et definiries?
És algú que s’ho passa bé connectant amb la gent: actor, locutor, músic... en definitiva és ser un comunicador, tenir una excusa per trobar-nos i per comunicar amb les emocions de cadascú.


-Entre el segon i el tercer disc han passat tres anys i, a “Ara som gegants” hi trobem un Joan Dausà més madur. Què ha passat en aquests tres anys?
Ha passat que he reflexionat què vull fer amb la vida i què vull fer amb la música. Aquest disc és el resultat d’aquesta reflexió: vull dedicar-me a la música però vull aprofitar-la per explicar com jo entenc la vida. I per tant és un disc molt més intens, més intern, més pensat...


-Ara has explorat una vessant més social amb temes com “Com plora el mar” dedicada els refugiats o ‘No pots tancar-nos a tots’, cançó que has manifestat que seguiràs tocant fins que no quedin presos polítics. La cançó protesta torna a ser necessària?
Crec que sí que és necessària. I no tant la cançó protesta, que també, sinó que jo he tingut l’impuls o la necessitat de parlar d’una qüestió més social, més grupal, de la força del conjunt... I això potser també és el que té aquest disc i que no tenien els altres: parla de l’individu però també del col·lectiu. Abans parlava molt de la tristesa, i potser ara també, però des d’un punt de vista més lluminós i més positiu que, al cap i a la fi, és el que soc jo. Per tant és un disc molt meu, entenent aquesta necessitat d’implicar-nos a nivell social i aquesta visió positiva de la vida en general.


-Ja havies actuat al Festival d’Estiu d’Alella, en l’altra ocasió vas actuar a Can Sors i ara als Jardins del Marquès. Quines diferències hi ha entre aquella primera actuació i aquesta?
La banda és diferent, el repertori es diferent i més ampli, jo he crescut –com tots- i suposo que això es nota d’alguna manera, com qui es retroba amb un amic a qui fa tres o quatre anys que no veu!


-Aquest treball l’has presentat en espais tan emblemàtics com les escales de la Catedral de Girona o el Tibidabo i tens previst tocar al Cruïlla i a Cap Roig. Havies tocat en un indret tan especial com els Jardins del Marquès?
Tocar en un lloc com aquest, aquí a Alella, és un luxe. Quan faig les cançons penso en com després les rebrà el públic en els concerts... i és tan important la pròpia cançó com l’espai on la comparteixes, i els Jardins del Marquès són un indret ideal perquè acompanyen, fan créixer la música. L’escenografia té un pes molt important i, aquesta, ho subratlla tot.


-Quins plans de futur tens?
Ara defensar aquesta gira, que encara ens ha de portar un any i mig de concerts, i després veure la vida, què segueix proposant... amb aquesta intenció de seguir fent cançons!


-Només música, doncs?
Sí! No dedicaré l’esforç i l’energia a que surtin coses paral·leles però, si surten, benvingudes també!


-Has tocat moltes tecles, vol dir que de moment et quedes amb la musical?
De moment sí, perquè tinc la sensació que és la tecla que connecta més amb mi mateix i també amb el públic. Podríem dir és la referent d’un projecte que abasta més opcions: fer de locutor, d’actor, de presentador... Però sí, la música és l’opció que ocupa més espai.


-Alella és terra de vi... Quina és la teva relació amb el vi?
És un element que ens uneix amb els amics, amb la parella en moments importants, de celebració... vinculo el vi a aquest gaudir del moment. Et dona com una importància del moment que estàs vivint, aquella copa de vi i, en funció del tipus de vi que estàs bevent, l’il·lumina d’una manera diferent.
Celebro aquesta tendència de maridar música i vi que ha crescut en els últims anys. Hi hem sortit tots guanyant perquè són dos plaers de la vida!


-I els vins d’Alella, els coneixes?
I tant, tenim la sort de tenir una DO com aquesta. De vegades, això de tenir coses tan bones tan a prop de casa no ho sabem valorar i és bonic, perquè la comarca s’ho creu, i quan fas concerts per aquí pots maridar música i vi, com avui!
Joan Dausà
Joan Dausà