Quan el vi fa viva la memòria de la guerra civil

El sommelier Xavi Nolla presenta Vins de la Memòria, una iniciativa ambiciosa que transita pels paisatges de la batalla de l’Ebre a través de la història del seu avi

Quan el vi fa viva la memòria de la guerra civil
Quan el vi fa viva la memòria de la guerra civil

Vins de la Memòria és una iniciativa complexa, plena de detalls, de documentació i de contactes amb historiadors i responsables de memorials democràtics. El que ha fet Xavi Nolla és reconstruir els llocs, territoris i paisatges que el seu avi va trepitjar al llarg dels anys 1938 i 1939. Una bona part d’aquests territoris eren vinícoles.

L’Agustín, que no sabia llegir ni escriure, no va deixar cap carta ni document escrit. I tot i que no es parlava de la guerra a casa, perquè era un episodi silenciat, ple de tabús i dolor, el que va activar Nolla de manera apassionada i obstinada va ser trobar a les golfes de casa la seva àvia un bitlleter ple encara de bitllets i documentació de l’època de la República i dels anys de la guerra. La troballa va funcionar com una fiblada: calia recuperar la memòria de l’avi i, resseguint-ne les peripècies i penúries, elaborar alguns vins nascuts de vinyes velles d’aquelles terres, enclavades en llocs de batalles cruentes que l’Agustín va trepitjar, de raïms carregats d’història i de memòria bèl·lica. El 2020, un dels Vins de la Memòria serà fet a Badalona, dins la DO Alella. 

Vegeu l'article adjunt, obra de Montserrat Serra, publicat al darrer número de Papers de vi.