Neix el primer vi de Pansa Rosada de la història de la DO Alella

Es diu Rosat de Pansa i és una edició limitada i numerada de només 300 ampolles

Quan comenci el mes de desembre, i amb un PVP de només 9,95 euros, ja es trobarà a les botigues el Rosat de Pansa, el primer vi elaborat amb Pansa Rosada de la història de la DO Alella. És una iniciativa de la revista Papers de vi (www.papersdevi.cat) i ha estat possible gràcies a la col·laboració entre els cellers Bouquet d’Alella (que ha proporcionat el raïm madurat a una preciosa vinya vella de la Vall de Rials –Alella-) i Alella Vinícola (que l’ha elaborat a les instal·lacions del seu espectacular celler modernista).
 
Característiques especials
Si bé la Pansa Rosada és genèticament idèntica a la Pansa Blanca (la varietat de raïm estrella de la DO Alella), les seves característiques són lleugerament diferents. El color rosat de la pell és degut a una mutació somàtica (és a dir, no genètica). Aquesta pell és més gruixuda que no pas la de la Pansa Blanca i aporta més aromes quan es macera amb la polpa.
Tradicionalment, la Pansa Rosada s’ha elaborat en blanc barrejada amb la Pansa Blanca. De fet, hi ha molt poques vinyes (i molt petites) de Pansa Rosada escampades per la DO. La major part dels ceps d’aquesta varietat es troben disseminats entre els de Pansa Blanca i ni tan sols consten als registres del Consell Regulador.
 
Per primer cop a la història
La majoria d’enòlegs de la DO Alella confessen haver fet proves amb la Pansa Rosada. Jordi Pujolràs, enòleg jubilat amb llarga experiència a la DO, explica: “Una vegada vinificada és gairebé igual que la Pansa Blanca, però jo sempre vaig tenir la sensació que aportava una mica més de cos al vi.” De tota manera, matisa: “Com que aporta tan poc color, i més si no hi ha maceració, sempre la tractàvem com si fos pansa blanca.”
Malgrat les proves, mai fins ara ha arribat al mercat un vi de Pansa Rosada amb el segell de la DO Alella. El Rosat de Pansa, amb el seu atractiu color i uns aromes i gustos tan agradables com nous, està destinat a desaparèixer ben ràpid de l’acurada selecció de vinateries i restaurants que l’oferiran.
 
Un raïm de Pansa Rosada