Comença el compte enrere per celebrar els 40 anys de la Festa de la Verema

El programa de la Festa, que se celebra del 12 al 14 de setembre, inclou més de quaranta activitats

Programa de la 40a Festa de la Verema
Programa de la 40a Festa de la Verema
Alella es prepara per viure una edició molt especial de la Festa de la Verema. L’esdeveniment festiu més important del municipi s’ha fet gran: fa 40 anys i manté les ganes de festa i tota l’energia per seguir promocionant el vi de la DO Alella i el territori. El compte enrere de la Festa va començar a inicis d’agost amb la col·locació d’un gran mural amb el cartell a l’estratègic enclavament de la cantonada de l’Empedrat amb Àngel Guimerà.
Per celebrar l’aniversari, l’Ajuntament ha convidat a professionals de reconegut prestigi: el Master of Wine Pedro Ballesteros i la cuinera Carme Ruscalleda són els noms principals d’una llista que també compta amb la participació de sommeliers com Ferran Centelles, Meritxell Falgueras i Rosa Vila.
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, ha presentat aquest dijous, 4 de setembre, el programa d'aquesta 40a edició acompanyat del regidor de Cultura, Fede Salas, i la regidora de la Festa de la Verema, Isabel Nonell. Andreu Francisco ha destacat que enguany s'ha volgut donar una rellevància especial a la Festa buscant la complicitat de cinc convidats de luxe. L'alcalde també ha remarcat  l'evolució de la Festa al llarg d'aquests 40 anys d'història, en la qual destaca l'increment dels actes relacionats amb el vi i la de promoció de la DO Alella.
La 40a edició estrena novetats. A la Mostra Gastronòmica s’amplia el número de restaurants, que passa de sis a set per nit (amb un total de 21), i es millora la venda anticipada de tiquets amb la possibilitat d’adquirir-los al matí a l’Oficina de Turisme i a la tarda, de 18 a 20h, a l’estand de l’Ajuntament, on també es vendran durant l’horari d’obertura de la Mostra, que és de 20 a 23h.  A més, els tiquets de degustacions seran individuals i no en paquets de tres consumicions com fins ara.
Enguany es posa a la venda el darrer exemplar de la col·lecció de porrons del Casal d’Alella; la Festa estrena Pla d’Autoprotecció per millorar-ne la seguretat; i el curs i concurs de tast de vins es transforma en classes magistrals. El Mercat Municipal s’afegeix per primera vegada a la Festa amb una degustació de productes, que es farà dissabte de 20 a 23h; i nou bars-restaurants del poble participaran a la ruta Tapes + Vi de dissabte i diumenge.
A Can Manyé també passen coses per la Verema. A més de l’exposició “Cartografies de la Verema” -un projecte artístic i educatiu en el qual han participat escoles d’Alella, Santa Maria de Martorelles i el Masnou- i de l’audiovisual “Verema 2.0”, amb fotografies compartides a Instagram (#veremalella14), Can Manyé també acollirà la Nit de la Pansa Blanca, en la qual el vi compartirà vetllada amb la literatura i l’astronomia.
La Festa té molts més ingredients: el concurs d’aparadors (amb el joc de la paraula secreta amb premis per a tots els ciutadans que aconsegueixen esbrinar-la fent el recorregut per les botigues decorades); les visites als cellers, els itineraris guiats per Rials i les Masies d’Alella; la tallada de raïm per a d’adults; la presentació de vins de la DO... A tot això cal afegir les d’activitats lúdiques i festives: concerts (torna La Salseta del Poble Sec), els correfocs, la sortida dels trabucaires, la trobada de gegants, la ballada de sardanes o la botifarrada popular.
 
El vi és el protagonista
Els vins de la DO Alella són l’element principal de la Festa de la Verema. Es podran tastar, conèixer i descobrir com s’elaboren i d’on procedeixen, a la Mostra gastronòmica, a la ruta de Tapes+Vins que enguany aplega nou bars-restaurants de diferents barris del poble, a les visites guiades als vuit cellers de la DO que es faran als matins del 13 i 14 de setembre, o a la presentació de vins programada per al dissabte 13 de setembre a les 18h a Can Lleonart. La Festa ofereix enguany una oportunitat d’or per aprofundir en les particularitats del vi de la DO Alella de la mà de reconeguts especialistes assistint a la conferència del Master of Wine Pedro Ballesteros, del 14 de setembre, o a les classes magistrals dels sommeliers Ferran Centelles, Meritxell Falgueras i Rosa Vila, del 16, 17 i 18 de setembre. Els vins també seran protagonistes d’una original proposta cultural: La Nit de la Pansa Blanca, dedicada a aquesta varietat de raïm que és la més tradicional de la DO Alella. Coordinada per la periodista Montse Serra, aquesta proposta combina un tast de vins singulars de pansa blanca, amb l’astronomia i la lectura dramatitzada d’El Tast, de Road Dahl.

El tret de sortida
Tot i que la Festa s’inaugura el 12 de setembre, el dimecres 10 de setembre ja comencen les activitats amb la tradicional tallada de raïm a la vinya de Can Magarola que faran els nens i les nenes del municipi acompanyats de la pubilla, els hereus i les dames d’honor. Després de la tallada s’ofereix un berenar popular. El mateix dia, a les 20.30h, s’inaugura l’exposició “Cartografies de la Verema”, a Can Manyé.  

La inauguració
El 12 de setembre a les 19h es donarà el tret de sortida oficial de la Festa amb l’acte d’inauguració que es farà a la Plaça de l’Ajuntament. La cuinera maresmenca Carme Ruscalleda serà l’encarregada de fer el pregó de la Festa. L’acte inaugural inclou alguns dels elements més populars i tradicionals de Festa com trepitjada del raïm, la benedicció del primer most i la presentació del 40è i últim porró de la col·lecció del Casal d’Alella.

Les cares de la Festa de la Verema
La Festa de la Verema celebra el seu 40è aniversari amb la presència d’una de les persones més enteses en el món del vi i més reconegudes a nivell internacional: Pedro Ballesteros, l’únic professional de tot l’Estat espanyol amb el títol de Master of Wine. És el reconeixement que atorga el prestigiós i selecte institut Masters of Wine de Londres, a través del qual es promou l’excel·lència, la interacció i la formació en tots els sectors de la comunitat global del vi. Des de la seva creació l’any 1953, només 366 persones han aconseguit aquest títol. Actualment hi ha 313 Masters of Wine de 24 països diferents i Alella tindrà el privilegi de comptar amb la participació d’un d’ells a la Festa de la Verema. Pedro Ballesteros passarà l’últim dia de la Festa, el 14 de setembre, a Alella. A més de visitar tots i cadascun dels vuit cellers de la Denominació d’Origen, el “gurú” del vi oferirà una conferència-tast el diumenge a la tarda al celler Alella Vinícola amb el títol Alella, on vols anar?, en la qual exposarà el posicionaments dels vins de la DO al mercat internacional i guiarà un tast amb un vi de cada celler, triat per ell mateix.
Les cares de la verema
Tres masterclass
La Verema té altres noms propis de reconegut prestigi: Ferran Centelles, Meritxell Falgueras i Rosa Vila. L’Ajuntament els ha convidat perquè ofereixen tres masterclass que substituiran el curs i concurs de tast de vins. El 16 de setembre, el sommelier del Bulli, Ferran Centelles, farà una classe magistral sobre maridatge i funcions del sommelier. El 17 de setembre, la sommelier Meritxell Falgueras parlarà sobre les metàfores del vi; i el dia 18, la sommelier alellenca Rosa Vila, explicarà el recorregut del raïm des de la verema fins a la copa.

Ambaixadora dels vins d’Alella
La 40a Festa de la Verema tindrà com a pregonera a una de les més importants ambaixadores del vins de la DO Alella: la cuinera Carme Ruscalleda. La xef de Sant Pol de Mar és la cuinera amb més estrelles Michelin del món. En té set en total: tres pel restaurant Sant Pau de Sant Pol, dos pel Moments de Barcelona i dos més pel Sant Pau de Tokio.

Primera Beca Verema, edició Pedro Ballesteros
Amb l’objectiu de fomentar la formació de professionals de la comercialització i el màrqueting del vi, l’Ajuntament ha convocat la Beca Verema, edició Pedro Ballesteros, destinada a sufragar el 50% del cost acadèmic del curs 2014-2015 a quatre alumnes de primer o segon curs del Grau Superior de Gestió Comercial i Màrqueting Enològic que s’imparteix a l’Institut Alella. La beca té un import total de 750 euros (187 euros per alumne), les sol•licituds es poden presentar fins al 25 de setembre però cal estar matriculat prèviament.

Més restaurants i venda anticipada de tiquets a la Mostra
L’Hort de la Rectoria reunirà, com és tradició, la Mostra Gastronòmica amb especialitats gastronòmiques de la zona i vins de la DO Alella. Enguany la Mostra inclou algunes novetats: hi haurà set restaurants cada nit (i per tant un total de 21) i els tiquets es podran adquirir de forma anticipada durant els tres dies de Festa al matí de 10 a 14h a l’Oficina de Turisme i de 18 a 20h a l’estand de l’Ajuntament, on també es vendran durant l’horari d’obertura de la Mostra, de 20 a 23h. També canvia el model de degustació que ara es podran adquirir en consumicions individuals.

Els restaurants de la Mostra:
Divendres 12 de setembre
Aromakaori (Alella)
El Mas de Sant Lleí (Vilanova del Vallès)
El nou Antigó (Teià)
La Vinya (Alella)
Masia Can Cabús (Alella)
Palmira (Badalona)
Restaurant Bar de la Plaça (Argentona)

Dissabte 13 de setembre
El Pati de la Morera (El Masnou)
La Magrana (Alella)
La Masia de la Xesca (Badalona)
La Taverneta (Barcelona)
L’Avi Mingo (Tiana)
Sant Jaume (Argentona)
Sant Miquel (Vallromanes)

Diumenge 14 de setembre
Can Roca (Tiana)
Celler Marfil (Alella)
El Cafè de l’Acadèmia (Vilassar de Dalt)
Els Garrofers (Alella)
La Cuina dels Capitans (El Masnou)
Les Terrasses (Alella)
   Orfila (El Masnou)

Els cellers de la Mostra:
    Alella Vinícola
    Bouquet d’Alella
    Quim Batlle
    Roura  
    Alta Alella
    Celler Can Roda
    Marquès d’Alella
    Altrabanda

Els altres ingredients
La Festa de la Verema té altres ingredients importants, com són les activitats lúdiques i festives: el correfoc del Diables del Vi d’Alella, els balls amb les orquestres La Salseta del Poble Sec i l’Orquestra Marinada, les havaneres amb el grup Port Bo, la ballada de sardanes amb la cobla La Principal de Llobregat, la despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella acompanyats dels Pedrenyalers i Trabucaires de Ripoll, la botifarrada popular, la trobada de gegants i les activitats infantils. Tampoc no hi faltarà la Fira d’artesans: seran 55 parades instal•lades a la Rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Els comerços d’Alella també es poden afegir a la Festa participant en el concurs d’aparadors que convoca l’Ajuntament. Un altre ingredient festiu és la exposició “Ninots de Festa”, organitzada pels Trabucaires del Vi d’Alella que es pot visitar del 6 al 21 de setembre a la sala d’exposicions de les antigues Escoles Fabra i que recull més de 600 peces de paper maixé realitzades per l’artista Sergi Salvó.

La Festa de la Verema a Can Manyé
Can Manyé també s’hi suma a la celebració amb dues propostes participatives d’art visual: “Cartografies de la Verema” i “Verema 2.0”.
Cartografíes de la Verema és un projecte artístico-educatiu, innovador i col•laboratiu en el qual els principals protagonistes són els alumnes de primària de diversos municipis de la DO Alella. Durant tres mesos de recerca i creació els nens i nenes s’han endinsat en el món de la verema per descobrir allò que caracteritza la nostra identitat, marcada pel paisatge i el territori. Cada grup-classe ha deixat constància del seu procés de treball en un bloc virtual (cartografiesdelaverema.wordpress.com) tot investigant, esbossant i creant una peça artística col•lectiva en la qual podrem observar múltiples  tècniques (vídeo, escultura, dibuix, instal•lacions) i les diverses perspectives processuals i conceptuals. En aquest projecte han participat alumnes de l’Escola Fabra i l’Escola la Serreta d’Alella; l’Escola Les Mimoses de Santa Maria de Martorelles i l’Escola Ocata del Masnou. L’exposició s’inaugura el 10 de setembre i es pot visitar fins al 19 d’octubre.
 “Verema 2.0”
Durant la Festa de la Verema es projectarà a la sala fosca de Can Manyé l’audiovisual “Verema 2.0”, realitzat a partir de les fotografies compartides a Instagram (#veremalella14) amb imatges que expressen sensacions, sentiments, moments, colors... suggerits per la verema. El projecte està coordinat per Mònica Urrútia.

Font: Nota de premsa de l'Ajuntament d'Alella

Un moment de la presentació, aquest matí, al celler Bouquet d'Alella