14 municipis del Maresme celebren les jornades gastronòmiques del fesol del ganxet

El passat 20 de novembre es va donar el tret de sortida de les jornades gastronòmiques de l'únic producte del Maresme que gaudeix de Denominació d'Origen Protegida: el fesol del ganxet, també conegut com a "mongeta del ganxet". El seu gust suau i la seva cremositat el fan únic i molt apreciat a Catalunya. En aquesta edició de les jornades gastronòmiques hi participen una quarentena de restaurants, segons va explicar el president del Consorci de Turisme Jaume Borrell, entre ells el Sant Pau de Sant Pol de Mar, que compta amb tres estrelles Michelin.
Jaume Borrell va explicar a la presentació de les Jornades el gran valor que per a la comarca té aquest llegum i el fet de comptar amb una DOP que incorpora la producció de fesol del ganxet que es fa a Arenys de Munt, Argentona, Malgrat de Mar, Palafolls, Sant Cebrià de Vallalta i Tordera. A banda dels productors d'aquests municipis, al Maresme també es produeixen mongetes del ganxet a Cabrera de Mar, Pineda de Mar, Sant Andreu de Llavaneres, Santa Susanna i Teià. Borrell va expressar el desig que "aquests municipis es puguin incorporar a l'àrea DOP".
Les jornades gastronòmiques del fesol del ganxet arriben en el moment que el producte assoleix la seva màxima qualitat a taula. Cada cuiner i cuinera tenen el seu secret, però el president del gremi d'Hostaleria, Josep Civit, va explicar a la presentació que la base per aconseguir unes mongetes del ganxet exquisides és "posar-les en remull un dia abans i coure-les amb la mateixa aigua, primer a foc potent fins que comenci l'ebullició i, tot seguit a foc lent".
Les jornades gastronòmiques van començar el dia 20 i es perllongaran fins el 31 de desembre. En aquesta ocasió hi participen una quarentena de restaurants dels municipis d'Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, cabrils, Caldes d'Estrac, Mataró, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt, Tordera i Vilassar de Dalt.
Com ja és habitual, el Consorci de Turisme i el Consell Comarcal a través del projecte Productes de la Terra Maresme ha editat un opuscle que recull les propostes gastronòmiques de cada establiment. També incorpora una relació dels productors de fesols del ganxet i tres receptes per preparar a casa proposades per La Fonda del Casal (Argentona), Can Baladia (Argentona) i El Racó de Can Feliu de Vilassar de Dalt. Les receptes van acompanyades d'una proposta de maridatge amb vins de la DO Alella que ha elaborat la sommelier col·laboradora de Papers de vi, Montse Velasco (La Cuina del Guinardó, Nas d'Or 2011)
El fulletó de les jornades es pot  trobar als establiments participants, a les oficines municipals i a les oficines d'informació turística. També el podeu descarregar en format PDF (vegeu arxiu adjunt).

Font: Consorci de Turisme del Maresme