Vi, gastronomia i cultura a la nova edició de la Festa de la Verema d'Alella

Durant tres dies, del 4 al 6 de setembre, Alella es converteix en l'aparador del vi de la DO Alella

Un dels cartells de la Verema 2015
Un dels cartells de la Verema 2015
Alella es convertirà durant tres dies en un punt de trobada per als amants del territori, el vi i la gastronomia amb la 41a edició de la Festa de la Verema que se celebra del 4 al 6 de setembre. El vi és el protagonista principal d’una Festa que reivindica la tradició vitivinícola del poble i la riquesa patrimonial, cultural i paisatgística del seu territori. La trepitjada de raïm en família, una actuació castellera i la recuperació de la conferència d’un especialista del món del vi i la gastronomia són les principals novetats d’una edició que té com a pregoner el gran defensor de la terra a Catalunya, el pagès mataroní Pep Riera.
L'alcalde d'Alella, Andreu Francisco, acompanyat del regidor de Cultura i Festes Popular, Fede Salas, i de la regidora de Turisme, Isabel Nonell, han presentat aquest  dimecres, 2 de setembre, el programa de la Festa de la Verema en un acte celebrat al celler Alta Alella

Festa anticipada
La 41a Festa de la Verema s’avança una setmana i es farà els dies 4, 5 i 6 de setembre de 2015 i no el segon cap de setmana de setembre com és habitual cada any, per no fer-la coincidir amb la Diada de l'Onze de Setembre i l’inici de la campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre. Dos dies abans ja hi haurà activitats: el dia 2 s’inaugura una exposició de càntirs d’Argentona, promoguda pels Trabucaires del Vi a la sala d’entitats de les Antigues Escoles Fabra, i el dia 3 es farà la tallada de raïm a la vinya testimonial de Can Magarola i la inauguració de l’exposició “El paisatge transmèdia”, la proposta artística de Can Manyé.

El pregó d’un pagès emblemàtic

Pep RieraLa Festa de la Verema tindrà com a pregoner un apassionat de la terra i una de les persones que més ha lluitat pel manteniment de la pagesia a Catalunya: Pep Riera. Lluitador i treballador incasable, “el guerrer del tractor”, és fundador i ex-coordinador general del sindicat Unió de Pagesos. Actualment és coordinador de Pagesos per la Independència, la branca sectorial de la pagesia de l’Assemblea Nacional Catalana. Pep Riera serà l’encarregat de donar el tret de sortida a la Festa el divendres 4 de setembre a les 19h a la Plaça de l’Ajuntament. A l’acte d’inauguració també es farà la tradicional trepitjada de raïm per part de la pubilla de 2015, les dames d’honor i els hereus i la benedicció del primer most.
El programa recupera la conferència d’una persona especialitzada en el món del vi o la gastronomia, amb Paco Solé Parellada, el propietari del llegendari restaurant 7 Portes de Barcelona. L’acte es farà diumenge 6 de setembre a la tarda a Can Lleonart. La Festa té d’altres nom propis: Rosa Vila, Montse Velasco i Carlos Puñet. Tres grans especialistes del món del vi que impartiran les classes magistrals programades per als dies 8, 9 i 10 de setembre.

Trepitjada de raïm en família
La tallada de raïm familiar s’amplia enguany amb la trepitjada de raïm. La nova activitat s’ha programat per a diumenge 6 de setembre a partir de les 11h. El punt de trobada d’aquesta activitat familiar serà la vinya testimonial de Can Magarola. Allí es tallarà el raïm que després es trepitjarà a la Masia de Can Magarola. La sommelier Rosa Vila, encarregada de dinamitzar l’activitat, ensenyarà els assistents com tallar i trepitjar el raïm i què han de fer perquè el most obtingut es converteixi en vi.

Segona Beca Verema
Amb l’objectiu de fomentar la formació de professionals del vi, l’Ajuntament convoca la segona Beca Verema, edició Paco Solé Parellada, destinada a sufragar el 50% del cost acadèmic del curs 2015-2016 a quatre alumnes de primer o segon curs del Grau Superior de Màrqueting i Publicitat en el Sector Vitivinícola que s’imparteix a l’Institut Alella. La beca té un import total de 750 euros (187 euros per alumne), les sol•licituds es poden presentar fins al 15 d’octubre però cal estar matriculat prèviament.
 
La Verema a Can Manyé
La proposta artística de Can Manyé per aquesta Verema és “Paisatge transmèdia”: un projecte de Carlota Castells i Xavi Saucedo que ens proposa repensar la idea de paisatge des de la diversitat de diferents medis com el so, el cinema i disseny gràfic. L’exposició s’inaugura el 3 de setembre a les 20.30h i es podrà visitar fins a l’11 d’octubre.

Concurs d’Aparador
Per encomanar l’esperit de la Festa de la Verema i fer-la més present al poble a través dels seus establiments, l’Ajuntament convoca cada any el Concurs d’Aparadors. Enguany s’han presentat al concurs una dotzena de comerços d’Alella. Els guanyadors es donaran a conèixer a l’acte d’inauguració del 4 de setembre. Hi ha tres premis, escollits per un jurat, i un premi popular que decideixen els ciutadans i les ciutadanes a través del seu vot. Per a poder votar cal participar en el joc de la paraula secreta aconseguint les lletres que es donen a cadascun dels establiments participants.

El vi és el protagonista
Els vins de la DO Alella són l’element principal de la Festa de la Verema. Es podran tastar, conèixer i descobrir com s’elaboren i d’on procedeixen, a la Mostra gastronòmica, a la ruta de Tapes+Vins (que enguany incrementa considerablement la participació passant de nou a tretze bars-restaurants de diferents barris del poble),  a les visites guiades als vuit cellers de la DO que es faran als matins del 5 i 6 de setembre, o a la presentació de vins programada per al dissabte 5 de setembre a les 18h a Can Lleonart. La Festa és també una oportunitat per aprofundir en les particularitats del vi de la DO Alella assistint a les classes magistrals que impartiran els sommeliers Rosa Vila, Carlos Puñet i  Montse Velasco, del 8, 9 i 10 de setembre.

Inscripcions i venda de tiquets
Les inscripcions per participar a les diferents activitats de la Festa de la Verema —la conferència, les visites als vuit cellers de la DO Alella, les rutes per les masies i per la Vall de Rials o la tallada i trepitjada de raïm familiar— es fan a l’Oficina de Turisme. La venda anticipada de tiquets de degustacions de la Mostra Gastronòmica es farà el 3 de setembre, de 10.30 a 14h i de 16 a 17h, i el 4, 5, 6 de setembre, de 10 a 14h, a l'Oficina de Turisme. Els tiquets també es podran adquirir anticipadament a l'estand de l'Ajuntament de l'Hort de la Rectoria, de 18 a 20h, i durant la celebració de la Mostra, de 20 a 23h. Durant els tres dies de la Mostra es podran degustar els diferents plats elaborats per a l’ocasió per 21 restaurants del Maresme, el Vallès Oriental i Barcelona i els vins i caves dels vuit cellers de la DO Alella.
Els preus dels tiquets de degustació es mantenen igual que l’any passat, ha excepció del de pastisseria que s’ha abaixat de 4 a 2,5 euros. Preus: plat de menjar 4 euros, pastís 2,5 euros; tiquet de vi 2 euros (sense copa); ampolla de vi o cava 12 euros; copa de vidre de la 41a Festa de la Verema 1 euro.

ELS RESTAURANTS DE LA MOSTRA:
Divendres 4 de setembre
Can Roca (Tiana)
El nou Antigó (Teià)
El Mas de Sant Lleí (Vilanova del Vallès)
Masia Can Cabús (Alella)
Orfila Gastrobar (El Masnou)
Sant Jaume (Argentona)
Sauló (Vallromanes)

Forn de pa i pastisseria David Pastisser
Rovira Cafès

Dissabte 5 de setembre
El Pati de la Morera (El Masnou)
L’Avi Mingo (Tiana)
La Magrana (Alella)
La Masia de la Xesca (Badalona)
La Taverneta (Barcelona)
El Mas de Sant Lleí (Vilanova del Vallès)
Sant Jaume (Argentona)
  
Forn de pa i pastisseria David Pastisser
Rovira Cafès

Diumenge 6 de setembre
Celler Marfil (Alella)
El Cafè de l’Acadèmia (Vilassar de Dalt)
Els Garrofers (Alella)
La Cuina dels Capitans (El Masnou)
La Cuina del Guinardó (Barcelona)
La Santa (El Masnou)
Orfila Gastrobar (El Masnou)
Pastisseria Restaurant Pati de la Morera r
Rovira Cafès

Els cellers de la Mostra:
Alella Vinícola
Bouquet d’Alella
Quim Batlle
Roura 
Alta Alella
Celler Can Roda
Marquès d’Alella
Altrabanda

Els altres ingredients
La Festa de la Verema té altres ingredients importants, com són les activitats lúdiques i festives: el correfoc del Diables del Vi d’Alella, els balls amb les orquestres La Salseta del Poble Sec i l’Orquestra Swing Latino, les havaneres amb el grup Port Bo, la ballada de sardanes amb la cobla La Principal de Llobregat, la despertada amb els Trabucaires del Vi d’Alella acompanyats dels de la Colla dels Federins, Associació de Trabucaires de Terrassa, la botifarrada popular, la trobada de gegants i les activitats infantils. Tampoc no hi faltarà la Fira d’artesans: seran una cinquantena de parades instal•lades a la Rambla d’Àngel Guimerà i la plaça dels Germans Lleonart. Un altre ingredient festiu és la exposició “Càntirs i el seu museu a Argentona, un món per descobrir”, organitzada pels Trabucaires del Vi d’Alella que es pot visitar del 2 al 10 de setembre a la sala d’exposicions de les antigues Escoles Fabra.

Les dades de la Festa
La Festa de la Verema d’Alella és l’esdeveniment més important que se celebra en aquest municipi i una cita esperada del final d’estiu tant pels veïns del poble com a per a persones de fora de la localitat. S’estima que cada any atreu més de 25.000 visitants. A les darreres edicions s’han incrementat considerablement les degustacions, superant les 30.000 consumicions (15.000 de copes de vi i 15.000 de menjar). El pressupost de la Festa de la Verema ascendeix enguany a 157.000 euros.

Font: Nota de premsa de l'Ajuntament d'Alella
L'Hort de la Rectoria bull d'activitat durant l'edició 2014