Recuperen la vinya a Sant Jeroni de la Murtra

Recuperen la vinya a Sant Jeroni de la Murtra

Un tractor prepara les feixes per plantar-hi nova vinya
Un tractor prepara les feixes per plantar-hi nova vinya | Lola Martínez
La cooperativa La Sargantana, de Badalona, ha impulsat el projecte


La cooperativa la Sargantana, que gestiona el restaurant homònim de Badalona, ha impulsat un projecte vitivinícola amb un objectiu clar i ambiciós: recuperar les vinyes de les terres del monestir de Sant Jeroni de la Murtra i fer-ne vins emparats sota la DO Alella. A Badalona, la tradició vitivinícola que tan arrelada havia estat a la ciutat s’ha anat perdent amb el temps. Ara la Sargantana vol recuperar els orígens.
Les noves vinyes se situaran en uns terrenys de tres hectàrees situats al voltant del monestir, a la vall de Betlem del barri del Canyet de Badalona, al bell mig del Parc de la Serralada de Marina. En aquesta zona, que ara la cooperativa badalonina ha llogat per vint-i-cinc anys, sempre hi havia hagut vinya i feia algunes dècades que s’havia perdut. Al final del 2015 la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Caixa, va començar a desbrossar i recuperar les terres on ara la Sargantana ha engegat el projecte perquè la vinya hi torni a lluir amb tota la seva esplendor, tal com ho havia fet durant sis-cents anys. “És un projecte per recuperar patrimoni i també una activitat econòmica que a Badalona havia estat bàsica en època dels ibers i romans, i durant la preindustrialització”, explica la sommelier Anna Abellán, ideòloga i ànima de la iniciativa: “A Badalona tenim un petit miracle sense urbanitzar com és la serralada de Marina, i el fet de dur a terme aquesta activitat a la vall de Betlem farà que aquell paisatge que hi havia hagut durant tants anys es pugui recuperar i preservar.”
 
Primera plantada
El 2 d’abril va ser la data escollida per posar les arrels, literalment, d’aquest projecte. Va ser el dia triat al calendari per plantar oficialment els primers ceps de la nova vinya. La jornada s’havia preparat com una festa, però va quedar aigualida a conseqüència de les tempestes que van caure aquell cap de setmana. Durant la plantada col·lectiva que s’havia previst, només es van poder plantar una vintena de ceps. La setmana abans, amb tot, els promotors del projecte, acompanyats de voluntaris, van culminar la plantació del primer miler de ceps de malvasia. Ara ja han començat a brotar i Abellán explica, satisfeta: “És un projecte que vam començar desitjant-lo molt, i que vagi avançant és una il·lusió, n’estem molt contents.” Tot i aquesta empenta, comenta: “Ho anirem fent tot a poc a poc i assegurant cada pas, perquè volem que arribi a bon port.”
De moment la Sargantana ha obtingut drets de plantació de vinya per a 1,25 hectàrees, on aquesta primavera ha plantat un miler de ceps de malvasia. Abellán explica il·lusionada que l’objectiu final de la cooperativa és arribar a recuperar les tres hectàrees de terreny. Ja han demanat els drets de plantació per a les 1,75 hectàrees que encara no s’han pogut plantar i estan pendents que acabi tota la tramitació.
 
Recuperar l’origen
Anna Abellán argumenta la tria d’aquesta mena de raïm, la malvasia: “A partir de les escriptures del monestir vam deduir que la varietat de raïm que es conreava antigament a la vinya per fer el vi era aquesta.” “Com que la voluntat és recuperar el paisatge vitivinícola de la zona i el patrimoni històric del monestir”, afegeix, “per això hem començat per plantar-hi malvasia.” La sommelier i impulsora del projecte explica que han pogut parlar amb el fill d’un dels últims parcers que va cultivar la vinya, i que els ha assegurat que a la del seu pare “també hi havia pansa blanca, moscatell i sumoll”. És per això que, segons Abellán, el projecte també passa per plantar en un futur aquestes tres varietats, amb les quals elaboraran el vi.
Respecte al temps que caldrà esperar per poder tastar el primer vi, confia que siguin uns quatre anys, moment en què es preveu que els primers ceps que s’han plantat aquesta primavera a la vall de Betlem ja facin un raïm que sigui apte per convertir-lo en vi. Explica que, per la idiosincràsia de la planta, al tercer any ja hi haurà raïm “per fer proves”, diu. “Sabem què hi havia plantat antigament per fonts documentals i orals, però no sabem com era el vi que s’hi feia perquè a Badalona l’elaboració tradicional es va interrompre.” També explica que fa molts anys que a la vall de Betlem no hi ha vinya i, per tant, no tenen referents per valorar “ni quants quilos es podran recollir per cep, ni quant de vi se’n podrà treure, ni tampoc la qualitat que tindrà”.
 
Més que un vi
Tot i que el projecte de la Sargantana obtindrà els primers resultats en forma de vi cap a l’any 2020, els objectius de la cooperativa badalonina van més enllà de la producció d’aquest nou vi que s’aixoplugarà sota la DO Alella. I és que, segons que explica Abellán, volen “exportar” a aquest projecte la filosofia que sempre ha regnat al seu restaurant: una filosofia basada en l’economia social i col·laborativa, que relligui la vinya de la vall de Betlem amb la cultura, la recerca històrica i el compromís amb el territori. D’aquesta manera la cooperativa pretén promoure un projecte amb valor afegit, i donar-hi musculatura, tant per a la seva ciutat, Badalona, com també per a la DO Alella.
En aquest sentit, el fet d’organitzar una plantada popular per engegar el projecte ja va ser una mostra de les intencions de la Sargantana: organitzar activitats obertes i relacionades amb la vinya del monestir de Sant Jeroni. D’aquesta manera, compten que es podrà donar a conèixer la iniciativa de recuperació que impulsen i també captar l’atenció de tots aquells qui vulguin col·laborar-hi aportant-hi coneixements i experiència.
Anna Abellán remarca que “és un projecte participatiu que neix del desig i de la il·lusió de poder vinificar i, a la vegada, de la voluntat de recuperar el paisatge que antigament havia estat la vall de Betlem”. “Neix, també, d'una intensa relació amb el món del vi que ens ha portat durant els vint anys de vida de la Sargantana a conèixer, respectar i defensar molts productors de vi catalans i especialment de la DO Alella.” Amb aquesta nova iniciativa, doncs, la cooperativa badalonina diversifica l’activitat: “La idea és que arribi el dia en què això funcioni independentment del restaurant”, perquè “la vinya és una faceta més de la Sargantana”.
Per això no volen fer-ho sols, volen fer tot aquest procés i viure aquest projecte acompanyats de gent que els assessori i que els ajudi: “Gent amb qui compartir el que nosaltres aprenguem durant aquest camí.” “Aprenem moltes coses i també volem transferir aquest coneixement que anem adquirint”, conclou.