La UB, l’INCAVI i l’Ajuntament de Santa Coloma signen un conveni per a l’experimentació a la Vinya d’en Sabater

El conveni dotarà el projecte de 48.000€ que permetran continuar desenvolupant el projecte de la Vinya d'en Sabater durant quatre anys

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, visitant la Vinya d’en Sabater.
El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, visitant la Vinya d’en Sabater. | Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Ahir a la tarda, a la Vinya d’en Sabater de Santa Coloma, es van reunir epresentants de l’Ajuntament, de la Universitat de Barcelona (UB) i de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per signar un nou conveni de col·laboració en el marc del projecte de recuperació de la vinya tradicional, que s’està duent a terme des del 2015. L’acte va ser presidit per la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, el director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI), Salvador Puig, i el tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i president de l’empresa municipal Grameimpuls, Esteve Serrano. L’objectiu de l'acord és l’estudi de l’adequació de 4 varietats de cep platats a la Vinya d'en Sabater (pansa blanca, picapoll, mataró i garnatxa negra) a tècniques de conreu ecològic. Mitjançant la investigació i la recerca d’aquestes varietats , es vol ampliar el coneixement tècnic i científic sobre el territori de Santa Coloma i els vins. El projecte tindrà una durada de 4 anys i s’hi destinarà un pressupost aproximat de 48.000 euros.

Recuperació de la tradició vitícola

L'Ajuntament, l'INCAVI i la UB han estat col·laborant per recuperar el patrimoni vitícola de Santa Coloma de Gramenet des de fa més de 3 anys. El març del 2015 es va impulsar la plantació de les primeres hectàrees a la Vinya d'en Sabater. Actualment ja hi ha 3.900 ceps. S’ha volgut reivindicar així els orígens de la ciutat i projectar-los cap al segle XXI. Fins als anys 60-70, les vinyes eren un tret distintiu de Santa Coloma, i hi havia moltes famílies que es dedicaven al seu conreu.

La Vinya d’en Sabater es troba dins del recinte del Campus d’Alimentació de Torribera, de la UB, on també s’hi ubica l’Escola de Restauració i el centre ambiental d’Ecometròpoli. Els tres espais formen part del projecte Santa Coloma, Ciutat Universitària.

La verema i les tasques de manteniment de la vinya d’en Sabater les du a terme l’alumnat del curs d’Horticultura i Floricultura de la Casa d’Oficis, un programa del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que desenvolupa l’empresa municipal Grameimpuls. Des del 2015, quan es van plantar les primeres vinyes, hi han passat 40 joves d’entre 16 i 24 anys.